Обновената зала „Добрич“ е в топ 5 на проектите, които ще представят България в конкурса REGIOSTARS 2024 в ЕС

Проектът „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“ е сред финалистите в националната класация на конкурса с 58 гласа

Обновената зала „Добрич“ е в топ 5 на проектите, които ще представят България в конкурса REGIOSTARS 2024 в ЕС

Проектът „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“ е сред най-добрите 5 проекта, които ще представляват България в конкурса RegioStars 2024 на ниво Европейски съюз, информираха от Програмата за развитие на регионите към МРРБ.



Най-много гласове в националния кръг на конкурса е получил проектът „Обновяване и модернизиране на пешеходната зона в централната част на град Враца“ - 876 гласа. Втори в класацията е проект „Регистрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център" "Жул Паскин" - с 283 гласа. Следват проектите „Светът на траките“ - Казанлък - 116 гласа, „Създаване на модернизирани учебни условия за професионално образование в община Бяла Слатина“ - 99 гласа и „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“ - 58 гласа.

17-то издание на конкурса REGIOSTARS за 2024 г. за най-добрите проекти, финансирани от Политиката на сближаване, стартира на 21 февруари тази година, обявен от Европейската комисия. В конкурса се състезаваха приключили проекти, които са получили съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд (Европейският социален фонд плюс) и Фонда за справедлив преход. 

REGIOSTARS е годишно състезание, което се организира от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК от 2008 г. насам. През годините то се превърна в европейски етикет за отлични постижения за проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират въздействието и приобщаването на регионалното развитие.  

През 2024 г. проектите се състезават в пет категории - конкурентоспособна и интелигентна Европа;
зелена Европа; свързана Европа; социална и приобщаваща Европа; и Европа по-близо до гражданите.

Платформата ще бъде отворена до 31 май 2024 г. Независимо жури от висококвалифицирани експерти ще избере победителите. Публиката също ще има възможност да гласува за своя любим финалист.

Победителите ще бъдат обявени по време на EU Regions Week през октомври 2024 г. в Брюксел.