Предстои осмото преброяване на белия щъркел в България

БДЗП търси доброволци, които да се включат в инициативата, насрочена между 15 юни и 15 юли тази година

Предстои осмото преброяване на белия щъркел в България

Между 15 юни и 15 юли ще се осъществи преброяване на щъркелите в цялата страна, информираха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. От природозащитната организация търсят доброволци, които да се включат в инициативата и да преброят гнездата в населените места в рамките на една община с помощта на мобилното приложение SmartBirds Pro.Международното преброяване на белия щъркел се извършва на всеки 10 години в над 40 страни по света. През 2024 г. то ще е осмото поред. БДЗП е координиращата организация за България, като основен партньор е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).  

Преброяването у нас ще се проведе през тази и следващата година и ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места. С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки през тази и следващата година. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети, както и ще бъдат набелязани застрашените гнезда, които в последствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

Желаещите да се включат в преброяването е необходимо да се свържат със Свилен Чешмеджиев от БДЗП (svilen.cheshmedjiev@bspb.org) за подробни инструкции.

БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на вида, която може да подкрепите на  www.birds.bg

Освен установяването на бройката на щъркелите, цел на преброяването е и идентифициране на заплахите за вида. Констатирани дотук през годините са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

VI -тоI Международно преброяване на белия щъркел (2014–2015г.) показа увеличаване на популацията на вида в България, спрямо преброяването, проведено десет години по-рано. Броят на гнездящите двойки е нараснал с 1007 (21%). Данните показват и значими регионални различия. Числеността на белия щъркел в страната, според последното му преброяване е 5825 двойки. Предстоим да разберем, каква е тенденцията в популацията на вида днес, заявяват още от БДЗП.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век.