Условно наказание за турски шофьор, предложил подкуп

Наказание 9 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лв. наложи Добричкият окръжен съд на турския гражданин Мехмед Б. Х. 45-годишният шофьор в транспортна фирма бе признат за виновен, че на 05.09.2008 г. в гр. Ген Тошево е дал дар от 10 EUR на младши автоконтрольор в РУ на МВР – Ген. Тошево, в качеството му на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба – да не съставя акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Делото бе разгледано в отсъствието на Мехмед Х., след като му бе осигурен служебен защитник. Съдът изпрати две съдебни поръчки за призоваването му на 6 заседания, на които турският гражданин не се яви.Обвинителният акт посочва, че на 05.09.2008 г. подсъдимият не спрял пред пътен знак „Стоп”, на кръстовище в гр. Ген. Тошево. По тази причина бил спрян от младшия автоконтрольор, в присъствието на двама полицаи по охрана на обществения ред. Полицаят поискал документите на Мехмед Х., обяснил му, че е извършил нарушение на правилата за движение и го поканил да отиде с него до служебния автомобил. Младшият автоконтрольор започнал да съставя акт за извършено нарушение, а подсъдимият му заговорил на турски и се опитал да си вземе документите от полицейския автомобил. Мехмед Х. се приближил към служител по охраната на реда и се опитал да го убеди, да не пишат акт. После отново се върнал при автоконтрольора и му подал банкнота от 10 EUR. Младшият автоконтрольор отказал да вземе парите и му подал да подпише акта. Мехмед Х. пуснал банкнотата с лявата си ръка в автомобила до полицая, а с другата взел документите, поставени между двете седалки. Младшият автоконтрольор хванал документите, извикал колегите си и арестували турския шофьор.

В досъдебното производство и пред съдия Мехмед Х. е заявил, че искал да внесе парите за глобата в банка, но бързал и решил да я плати на място, както в Република Турция ставало срещу квитанция при маловажни случаи.
Днес адвокатът му пледира, че обвинението не може да бъде доказано, защото полицаите и подсъдимия са говорили на непознати за тях езици. Защитникът предположи, че Мехмед Х. е оставил парите, за да бъде платена глобата му.

Държавното обвинение обаче посочи, че всички действия на Мехмед Х. са целили да мотивира служителите на реда да не му съставят акт срещу подкуп.

Мехмед Х. живее в Истанбул, Република Турция, женен е, работи, не е осъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Варна, в срок от 15 дни.