23 април – световен ден на книгата и авторското право

Тази година за Световна столица на книгата е избран Страсбург, Франция

23 април – световен ден на книгата и авторското право

Датата е избрана не случайно. На 23 април са се родили или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.


През 1995г. ЮНЕСКО решава да посвети един ден на всички, които пишат и обичат да четат и в този ден да се популяризира четенето, книгоиздаването и авторското право.

Целта на Международния ден на книгата – наред с инициативи като буккросинг, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“,  изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и много други - е да насърчи четенето и книгоиздаването.

Като част от Световния ден на книгата ЮНЕСКО избира Световна столица на книгата за годината.Титлата „Световна столица на книгата“ се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.
Избраният град насърчава любовта към четенето в продължение на 12 месеца чрез културни дейности за всички възрасти.

Световната столица на книгата за 2023 г. бе Акра, Гана, а тази година това е Страсбург, Франция.