БАБХ съветва: Купувайте козунаци през интернет платформи само от регистрирани търговци

До 8 май 2024 г. БАБХ ще проверява усилено производството и търговията на агнешко месо, козунаци и яйца

БАБХ съветва: Купувайте козунаци през интернет платформи само от регистрирани търговци

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност, подчертават от агенцията.С наближаването на Великденските празници, експертите от БАБХ препоръчват, ако предпочетете да купувате козунаци онлайн, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. 

Закупуването на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите, тъй като предлаганите продукти са с неясен произход и са добити при условия, които не са обект на контрол от страна на БАБХ.
Агенцията извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници  - 1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден.

В периода до 08.05.2024г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

БАБХ напомня, че производство, преработка и/или дистрибуция на храни се извършват след регистрация или одобрение по реда на Закона за храните. Изискванията за регистрация се отнасят и за търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

В случай на констатирани несъответствия с гореописаните изисквания за продажба на хранителни продукти, в това число на козунаци, сигнали се приемат в БАБХ на горещ телефон 0700 122 99 на цената на един градски разговор според тарифния план на потребителя.