Окръжният съд в Добрич остави в ареста обвинен за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават и пребивават в страната ни

Обвиняемият е помагал на седем палестинци да преминават незаконно през територията на България

Окръжният съд в Добрич остави в ареста обвинен за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават и пребивават в страната ни

Състав на Окръжния съд в Добрич потвърди определение на Добричкия районен съд, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняем по досъдебно производство за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона.Т. Т. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от 29 до 31 октомври 2023 г., на територията на България и в с. Карапелит, област Добрич, в съучастие с три лица, с цел да набави за себе си имотна облага, като подбудител, умишлено е склонил последните чрез обещание за получаване на материална облага противозаконно да подпомогнат 7 чужди граждани - всички от гр. Газа, Палестинска автономия, да пребивават и преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. 

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност и за това, че като помагач умишлено улеснил извършването на престъплението чрез даване на съвети и разяснения относно достигане до мястото, откъдето следва да бъдат взети чуждите граждани и откъдето да бъдат извозени до крайната точка на пътуването и чрез съпровождането им с лек автомобил. Обвинението е за деяние, извършено чрез използване на две моторни превозни средства и по отношение на повече от едно лице.

Досъдебното производство е било образувано на 31 октомври 2023 година. Т. Т. е привлечен в качеството на обвиняем в хода на разследването. Окръжният съд потвърди задържането под стража на лицето, след като прецени, че са налице всички законови предпоставки за това. Съдебният състав прие, че от събраните по делото доказателства, може да се изведе обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към разследваното престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съществува и реална опасност при по-лека мярка той да се укрие и/или да извърши престъпление.

Според въззивната инстанция, обстоятелството, че обвиняемият има постоянен и настоящ адрес на територията на България, както и това, че доскоро е работил на трудов договор не изключва опасността да извърши друго престъпление, както и да се укрие. 

Посоченото мотивира съда да приеме, че искането за изменение на наложената мярка за неотклонение е неоснователно.

Определението на Окръжния съд е окончателно.