„Пица за смет”- кампания на ресторантьори за по-чист Добрич

Кампанията ще се проведе на 28 април

„Пица за смет”- кампания на ресторантьори за по-чист Добрич

Помните ли приказката „Сливи за смет”? „Хайде сливи за смет, сливи за смет! — викал селянинът и карал колата по улиците.


На 28 април, ресторантьорите  от Добрич, вместо сливи за смет, ще дават пица за смет. Но ще търсят повече смет, а не както е в приказката - най-малко.

Срещу 3 чувала с боклук гражданите ще получават талон, с който могат да получат пица в една от пицариите, които се включват в кампанията. Партньор на бизнеса е общината, а целта е да се стимулират гражданите да почистят около дома си и образувалите се малки сметища в града.

На 10 места в града ще се раздават чувалите и отново там ще се приемат събраните отпадъци.

Идеята е на шеф Димитров от ресторант Walnuts, който решил да заведе персонала си на пицария, но след като почистили района около ресторанта. ”Като видях как се зарадваха, реших, че може да го превърнем в кампания за града”, разказа шеф Димитров. Свързал се със собствениците на заведенията, които предлагат пици и всички се съгласили. А защо пица? Пицата е любима храна на младите, а искаме да ги накараме те да се включат в чистенето, допълни шеф Димитров.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов уточни, че са предвидени 460 талона, срещу които ще бъдат събрани 1380 чувала и очакваното количество боклук е между 10 и 25 тона дребни отпадъци.След като всички чували бъдат събрани, отпадъците ще бъдат извозени до депото в с. Стожер.

Ресторантите, които се включват в „Пица за смет” са Орехите, Лагуна, Моцарела, Уно, Централ, Палермо, ЛаПица, Бакарди и Пица Италия.