Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич

Международният камерен фестивал ще се открие на 23 април с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани

Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич

На 23 април 2024 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ международният камерен фестивал ще се открие с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани. 


Тази година изданието е посветено на 100 годишнината от рождението на проф. Константин Илиев /1924–1988/ и програмата на концерта включва  неговия Струнен квартет № 1, първа част. Този празник на музикалното изкуство възниква като идея на проф. Константин Илиев и Маестро Йордан Дафов през 1975 г. и се превръща в емблематично за Добрич събитие. От 2017 г. Седмицата на камерната музика носи името на нейния вдъхновител и създател проф. Константин Илиев - значим български съвременен композитор, диригент, преподавател, музикален критик, новатор.

По думите на Иван Спасов – композитор, диригент и музикален изследовател: „Неговото творчество, изпълнителско изкуство и гражданска позиция инспирираха и вълнуваха... Някои предпочитат Илиев композитора, други диригента, трети – инспиратора, но с това казват само част от истината. За мен тези три същности у него са неделими. И именно това определя и обяснява голямото му влияние и над млади, и над възрастни, над тези, които вървяха редом с него, над приятели и противници“.      

Започнал творческия си път през 40-те години на миналия век, Константин Илиев е личност, налагаща своето присъствие в българския музикален живот. Диригентското му изкуство обхваща творби от различни стилове и епохи и се отличава с темперамент и експресивност, които намират най-ярък израз в интерпретацията на произведения от съвременни автори. За пръв път в България под диригентската палка на Константин Илиев прозвучават редица творби на Онегер, Хиндемит,  Барток, Стравински, Бритън, Пуленк, Шьонберг и др. За своето диригентско изкуство той получава признание в много страни на Европа, Америка и Азия и има изключително голяма роля в популяризирането у нас на музиката на ХХ век. Константин Илиев е и отличен оперен диригент. Успешни са неговите изяви на сцената на Русенска и Софийска опери, както и по време на концертни турнета в Полша, Унгария, Румъния, Чехословакия и др. европейски страни.

Константин Илиев е един от най-значимите съвременни български композитори, творчеството му се свързва с т. нар. български музикален авангард. Композиторът твори в различни жанрове като създава 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални творби, 6 симфонии и други произведения за симфоничен оркестър, 7 Tempi concertati за различни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет и друга камерно-ансамблова и солова музика, хорова музика за различни състави, филмова и театрална музика. Aвтор е на книги, статии и студии. От 1967 е професор по оркестрово дирижиране в Държавната музикална академия в София. Последното излизане на К. Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 г. по повод 40-годишнината от основаването на Русенския симфоничен оркестър.

Константин Илиев е дирижирал и оркестъра в Добрич, който е създаден 5 години след закриването на Симфоничния оркестър в града, през 1968 г. под името Толбухински камерен оркестър. В началото оркестърът работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. През 1972 г. неговото ръководство поема Йордан Дафов с подкрепата на проф. Константин Илиев. Оркестърът се издига до един от най - добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и турнета в цяла  Европа. Гостуват изявени диригенти като Константин Илиев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Милко Коларов, Пламен Джуров и др. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и др.

През 1990 г. оркестърът приема името Български камерен оркестър - Добрич. Продължава активната си концертна дейност като прибавя нова географска територия за изявите си - Азия. Паралелно с  това развива и активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. Оркестърът концертира и в Испания, Япония и Южна Корея. От 1997 до 2001 г. работи с диригентите Алексей Измирлиев, Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков.  От 2005 г. до 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев. В периода 2020 г. – 2021 г. е Иван Янакиев. В момента съставът се ръководи от диригента Арто Чифчиян – носител на „Кристална лира“ от СБМТД. Традиционното му участие в ежегодните издания на международния фестивал Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич е не само представяне като домакин, но и изпълненията му са блестящ начин за предаване на авторовите послания в звукови картини.  

Програма:

Панчо Владигеров /1899-1978/ - Дивертименто
125 г. от рождението на композитора

Константин Илиев /1924-1988/ - Струнен квартет № 1, първа част
100 г. от рождението на композитора

Франсис Пуленк /1899-1963/ - Концерт за орган, тимпани и струнен оркестър
125 г. от рождението на композитора

Солисти: Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани

Арам Хачатурян /1903-1978/ - Адажио из балета „Спартак“

Арам Хачатурян /1903-1978/ - Танц със саби из балета „Гаяне“

 Билети на касата на Концертна зала „Добрич“. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.