Подредиха специален кът в Историческия музей на Генерал Тошево, посветен на гостуването на Христо Стоичков в града

Гостуването на Камата в Генерал Тошево бе събитието на отминалата 2023 г. за добруджанската община

Подредиха специален кът в Историческия музей на Генерал Тошево, посветен на гостуването на Христо Стоичков в града

В Историческия музей в Генерал тошево е обособен специален тематичен кът, който разказва за гостуването на голямата българска футболна легенда Христо Стоичков в града през лятото на 2023 година. В две високи стъклени витрини са поставени няколко ценни експонати, множество снимки, както и книгата „Христо Стоичков. Историята“, чието представяне стана повод за визитата на най-добрия български футболист в Генерал Тошево.


В стъклените витрини място намират още умалено копие на Златната топка, което Камата получава през 1994 година като награда на френското издание France Football за най-добър футболист в света през годината, бронзова отливка от левия крак на футболиста, която беше направена в сградата на Община Генерал Тошево и фланелка на ФК „Спортист 2011“ с номер 8 и името на Христо Стоичков на гърба ѝ, подписана от него.

Тематичният кът за гостуването на Христо Стоичков в музея е разположен до друг подобен – този с купи, медали, плакети и други престижни отличия, спечелени от спортните клубове в Генерал Тошево през различните години.

Гостуването на най-добрия български футболист за всички време в Генерал Тошево бе събитието на отминалата 2023 година, заявяват от добруджанската община. От кметството припомнят, че тогава на площад „Бялата лястовица“ се струпаха над 5000 души от цяла Североизточна България и изчакаха повече от пет часа, за да получат автограф от Христо Стоичков и да се снимат с него. Преди това легендата отдели специално внимание на всички деца от детско-юношеската школа на местния футболен клуб „Спортист 2011“, подари им разписана лично от него книга – своята автобиография, снима се за спомен с всички и дори успя да поиграе заедно с децата и да изпълни няколко безупречни дузпи.