12 април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

На днешния ден преди 55 години Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет

12 април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 55 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса. Полетът е осъществен с първия космически кораб “Восток”.



На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“ (Да потегляме!).
“Небето е абсолютно черно. Земята е синя, синя... Всичко се вижда много ясно. ” Това казва в първото си интервю след полета Гагарин.

След като прави една обиколка на Земята, на височина 7 километра, руският космонавт катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути и превръща Гагарин в най-известния човек на планетата.

Днешният 12 април се отбелязва като Международен ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).

От 2001 г., по инициатива на Консултативния съвет на американското космическо поколение, на 12 април в много страни по света се провежда събитието „Юриева нощ“, кръстено на Юрий Гагарин.

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в Космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, умира по време на полета. 

Първият международен полет в историята на космонавтиката е извършен през лятото на 1975 г. - пионери са съветският космически кораб "Союз-19" и американският космически кораб "Аполо".