Откриха „Състояние на цвета” на художничката, преподавател и сценограф Яна Костадинова

Това е 15-тата самостоятелна изложба на авторката и първо нейно представяне пред добричка публика

Откриха „Състояние на цвета” на художничката, преподавател и сценограф Яна Костадинова

Родена в Добрич, Яна Костадинова работи в областта на абстрактната живопис, модата, експерименталната бижутерия и театъра. Има множество самостоятелни изложби, участия в биеналета и общи международни изложби в България, Китай, Италия, Швейцария и др. Нейни произведения са притежания на частни колекции в България, Германия, Америка, Швейцария, и др. Биографията ѝ на сценограф на различни театрални представления включва постановки на Пловдивския драматичен театър, Варненския театър, НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, Добричкия театър. Творчеството на Яна Костадинова привлича вниманието на журналисти и модни експерти и през 2008 г. списание „Мода“ излиза фотосесия с творбите и. Автор е на статии, публикувани в списанията „Изкуство и култура“, „Медии и обществени комуникации“, автор е и на книгата „Българският и западноевропейският костюм в проекциите и естетиката на ар нуво“.


Когато говорим за творчеството на Яна Костадинова първото, което наблюдаваме, е необикновеният живописен, личен прочит на спомени, състояния и реалности. Тя ги претворява и визуализира абстрактно в платната си. Цветове, знаци и пространства допълват сюжета. Главен герой е колоритът, разкриващ преживявания от близко и далечно минало. Богатство от внезапни акценти, доминиращи цветни петна, структури и наслагвания смекчават и придават нежност на геометрични форми и обеми. Светлината е определяща колорита – поли или монохромна, пластично рязко разграничена или противопоставена на технически обусловени и търсени като въздействие напуквания на цвета.

Тази специфика и творческа индивидуалност характерна за авторката в пресъздаването на цветни състояния доминира и в експозицията, която тя представя в Художествена галерия – Добрич. Изложбата може да разгледате до 07 май 2024 г.