Добричките училища могат да въведат нови програми по програмиране и дигитални науки с нова образователна платформа

До 26 април училищата от областта кандидатстват за безплатен достъп до платформата Буки.bg и 15 нови програми

Добричките училища могат да въведат нови програми по програмиране и дигитални науки с нова образователна платформа

Училищата от Добрич и областта вече могат по-лесно да предлагат на своите ученици нови програми и предмети по актуални теми като програмиране и дигитални науки. Това е възможно чрез новата образователна платформа Буки.bg, която дава достъп на училищата до 15 готови цялостни програми, разработени уроци и материали, създадени от образователните организации „Училищна Телерик Академия“ и „Технократи“.  Всички общински и държавни училища могат да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за Буки.bg и да въведат нови образователни програми още през следващата учебна година. За целта училищата трябва да попълнят формуляр за кандидатстване до 26 април на сайта www.buki.bg. 

Първите 150 училища, които попълнят формуляра, ще получат безплатен едногодишен абонамент, благодарение на дарители и партньори на „Училищна Телерик Академия“. 

Буки.bg осигурява достъп на училищата до напълно разработени авторски образователни програми с фокус върху дигитална грамотност, зелени технологии, програмиране и ключови умения за успешна реализация на учениците. Програмите могат да бъдат въведени в училище като допълнение към общообразователните предмети, като факултативни и избираеми дисциплини или извънкласни дейности и занимания по интереси. 

Платформата подкрепя училищата да използват новите програми като осигурява всички необходими материали и насоки за учителите, за да могат уроците да отговорят на нуждите и интересите на ученици. През учебната 2024-2025 г. ще са достъпни 15 програми, подходящи за ученици от III до XII клас и училища с различни профили и специалности. Програмите са разработени от експерти с опит като преподаватели и са провеждани в школи и училища в страната. 

Буки.bg надгражда над 15-годишния опит на „Училищна Телерик Академия“ и „Технократи“ в разработването на съвременни програми, по които са обучени над 25 000 ученици в цяла България. От януари екипите на двете образователни организации работят заедно, за да засилят ефекта от своята работа и заедно да предложат по-голямо разнообразие от възможности за ученици, училища и учители в цялата страна. 

Платформата се реализира благодарение на стратегическо партньорство с Фондация „Америка за България“ и с подкрепата на общини, компании, частни дарители и партньори. 

През последните пет години организацията е обучила близо 150 деца и младежи от Добрич и областта през своите безплатни школи.