Над 20 самолета от Румъния кацат на Летище Балчик за отбелязване на влизането ни в Шенген

Събитието под надслов „Schengen check” ще се състои на 13 април и се организира от Летище Балчик и аеропорта в гр.Тузла

Над 20 самолета от Румъния кацат на Летище Балчик за отбелязване на влизането ни в Шенген

Между 20 и 30 румънски самолета се очаква да кацнат на Летище Балчик идната събота, с което ще се отбележи символично влизането на Българи и Румъния в Шенген по въздух и вода. Събитието под надслов „Schengen check” се организира съвместно от ръководствата на българското летище и аеропорта в гр. Тузла, и е насочено към пилоти на малки самолети.Инициативата цели да демонстрира улеснената процедура по приемане на международни полети, както и да заздрави двустранните отношения между представителите на авиационната общност от двете държави.

Първите самолети ще пристигнат около 11:00 часа, като програмата включва официална част и празненство за всички участници. За желаещите да пренощуват на българското Черноморие е предвидена възможност срещу допълнително заплащане за трансфер и настаняване във ваканционно селище „Албена“. Комплексът е особено популярен сред пилотите със своя тематичен 5-звезден хотел Amelia, посветен на Амелия Еърхарт - първата жена пилот, прекосила Атлантическия океан. 

В деня на събитието всички услуги, предоставяни от Летище Балчик, ще бъдат безплатни за пилотите от България и Румъния. На 27 април домакин на реципрочна проява ще бъда Летище Тузла.  

Програма:
11:00 – 12:30 ч. - Кацане и паркиране на въздухоплавателните средства
13:00 – 13:30 ч. - Официална част в хангара на Летище Балчик
13:30 – 16:00 ч. – Празничен коктейл    
16:00 – 17:00 ч. – Отпътуване за Румъния или за ваканционно селище „Албена“