Добрич ще отбележи 100- годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров с голям хоров концерт

Хорове от Добрич, Варна и Русе ще излязат на сцената на концертна зала „Добрич“ на 27 април от 17.00 часа в знак на почит към Маестро Медникаров

Добрич ще отбележи 100- годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров с голям хоров концерт

На 27 април, събота, от 17.00 часа в Концертна зала „Добрич“ ще се проведе хоров концерт, с който ще се отбележи 100 - годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров /1924 – 2007/


По покана на диригента на хор „Добруджански звуци“ Елвира Пастърмаджиева на сцената ще се представят хорове от Добрич, Варна и Русе, църковни, детски и класически хорови формации. Общото между всички тях е, че диригентите им са произлезли от школата на Маестро Медникаров - изтъкнат хоров диригент и музикален педагог с изключителен принос за развитието на музикалната култура на Добрич и страната, почетен гражданин на град Добрич. 

Богата е творческата и жизнена биография на Маестрото, но като ръководител на хор „Добруджански звуци“ и на Детския хор в Добрич, той остава най - близък до сърцата на добричлии като строгия, прецизен и уникален хоров диригент, издигнал музикалната култура в града на европейско и световно ниво. И днес Маестро Медникаров е емблематична фигура, знаково име за стремежа ни към културен и духовен просперитет, към родова памет, национално самоопределение и европейско самочувствие.

В знак на почит неговите последователи ще  поднесат пред публика най-красивите произведения от различни жанрове. Участие в концерта ще вземат:

Младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом град Русе с диригент Мина Влайкова

Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий“ град Варна с диригент Евгения Григорова;

Смесен хор „Влади Анастасов“ при НЧ „ Македония-2005 г.“ град Варна с диригент Димитрина Хинева;

Хор на варненските учители „Арс музика“ с диригент Веселина Маринова;

Хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева;

Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева

Концертът ще започне с изпълнение на най-малките певци от     Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с диригенти Габриела Павлова-Писанова и Миглена Пенева. Ще акомпанира  Радостина Гроздева-Кръстева. Програмата е изцяло от български произведения.    

Хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева, заедно с Хор на варненските учители „Арс музика“ ще изпълнят „Хор на евреите“ из операта „Набуко“ на Верди. В програмата им е включена и сакралната „Лакримоза“ из „Реквием“ на Моцарт, където на органа ще свири Мария Славова.

Входът за концерта е свободен.