Й. Костадинова се срещна с граждани, искащи сигурност след убийството в парка

Областният управител прие идеята на част от представителите на активното гражданско общество за активна обществена дискусия, която да доведе до законодателни промени, гарантиращи сигурността в градовете и селата

Й. Костадинова се срещна с граждани, искащи сигурност след убийството в парка

Пред областния управител инициаторът на проведените протести Венцислав Великов постави проблемите, които заедно с други граждани с активна гражданска позиция са обсъждани, като попита възможно ли е да се завиши контрола спрямо наркозависимите, спрямо издаваните експертизи за психичното състояние, как би могла да се подобри профилактиката на лица с психични заболявания.


Според Костадинова има нужда от промени в законодателството, които да доведат както до по-голяма сигурност за обществото в градовете и селата, но и до осигуряване на адекватни грижи в подходящи места за хора с психични здравословни проблеми и наркозависимости.

В резултат на срещата областният управител Йорданка Костадинова прие идеята да започне активна обществена дискусия, в която участие да вземат както представители на различни институции, така и лекари – психиатри, представители на реда, близки на лица с такива здравословни проблеми, за да бъдат изведени най-добрите идеи и направени предложения за промени в нормативната база. От своя страна Венцислав Великов и придружаващите го поеха ангажимент в дискусията да участват и хора от други градове в страната, където има подобни инциденти. Първата среща ще бъде организирана в кратки срокове.