Община Добрич: След ремонта на централната зона, дърветата ще бъдат повече

В момента в централната пешеходна зона на Добрич, в частта от Стара къща до хотел „Добруджа“ има 194 броя дървета, информират от общината в Добрич

Община Добрич: След ремонта на централната зона,  дърветата ще бъдат повече

След ремонта дърветата ще бъдат 262 бр. Увеличението на броя на дърветата ще е с 68 броя.


Съществуващите зелени площи сега – 4 385 кв.м. Зелени площи след ремонта – 5028 кв.м.

Увеличение на зелените площи с 643 кв.м.

Ще бъдат премахнати само липи, които не се намират в градинки. Всички липи и други дървета в градинки ще бъдат запазени.

Премахнатите липи ще бъдат заменени с полски клен. Размери на новите дървета между 3.5 метра и 5 метра.

Общо 16 дървета ще бъдат преместени, те са здрави и позволяват да бъдат поставени на нови места.

От общината дават отговор и на въпроса Защо се премахват липите, които преди почти 50 години са засадени в настилката?  Причината е, че този дървесен вид не е подходящ за градски условия. Кореновата им система е увредена от ремонта през 2011 година. Част от тях са засадени много близо до съществуващите сгради.

Проблемът с липите на центъра се установи много преди проектирането за новия ремонт. Само миналата година паднаха 3 дървета в центъра и по щастлива случайност се размина с материални щети.

При ремонта ще се изгради поливна система, която в момента липсва. Ще се направи нова дъждовна канализация, съобразена с наклоните, за да не се допускат проблеми с отводняването.

Ще се изгради ново ел. трасе за осветлението, ще се трасира и канал за видеонаблюдението, като всичко това ще се съобрази с дървесните видове, за да преминават безопасно и съобразено с проекта.