Живописна изложба „Състояние на цвета“ на проф.д-р Яна Костадинова ще гостува в Добрич

Изложбата ще се открие на 11 април, от 17,30 часа в Художествена галерия

Живописна изложба „Състояние на цвета“ на проф.д-р Яна Костадинова ще гостува в Добрич
Арт галерия "Нюанс"

На 11.04.2024 г. от 17:30 ч. Художествена галерия – Добрич ще представи изложба живопис на Яна Костадинова „Състояние на цвета".


Проф. д-р Яна Костадинова е родена на 9 януари 1972 г. През 1996 г. завършва специалност „Сценография" в Националната художествена академия. Ръководител е на катедра „Мода"  на НХА с дисциплини „История на костюма", „Стил и мода". Тя е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Има богата биография като сценограф на театрални постановки  – част от тях са реализирани на сцената на Пловдивския драматичен театър, работила е и за Варненския театър, НАТФИЗ „Кръстю Сарафов", Добричкия театър. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в биеналета и значими международни изложби и форуми.

„Когато сезоните се сменят. Когато дните идват и си отиват, за да оставят следа върху платното на спомените. Когато времето върви все напред, а капиталът, който оставя след себе си, е творческа смелост. Когато погледът е настроение, защото всяка гледка е емоция. Когато изразът е по-голям от думите. Когато цветът е точката, в която мозъкът се слива с Вселената." (Пол Сезан). Тогава се разкрива състоянието на цветовете. И всяко усещане е предизвикателство и всяка маска – нелеко решение. Защото всичко е възможно, но невъзможното е онова, което търсим. В това състояние цветовете се гонят, за да стигнат до себе си и да намерят чистите отговори в една въображаема реалност" – споделя проф. д-р Яна Костадинова.