Седмица на камерната музика в Добрич 23 – 26 април 2024 година

Музикалният фестивал тази година се посвещава на композитора и диригент проф. Константин Илиев

Седмица на камерната музика в Добрич 23 – 26 април 2024 година

На 23 април 2024 г. в 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ се открива очакваният от почитателите на класическата музика фестивал в Добрич. В 4 поредни вечери ще бъде демонстрирано високото изпълнителско майсторство на знамените български музиканти. Всички концерти са в Концертна зала „Добрич“ с начален час 18.30 часа.


Първият концерт е на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани.

БКО – Добрич е  създаден 5 години след закриването на Симфоничния оркестър в града, през 1968 г. под името Толбухински камерен оркестър. В началото работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. През 1972 г. неговото ръководство поема Йордан Дафов с подкрепата на проф. Константин Илиев. Оркестърът се издига до един от най - добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и турнета в цяла  Европа. Оркестърът концертира и в Испания, Япония и Южна Корея. От 1997 до 2001 г. работи с диригентите Алексей Измирлиев, Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков.  От 2005 г. до 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев. В периода 2020 г. – 2021 г. диригент е Иван Янакиев.

В момента съставът се ръководи от диригента Арто Чифчиян – носител на „Кристална лира“ от СБМТД. Традиционното му участие в ежегодните издания на международния фестивал Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич е не само представяне като домакин, но и изпълненията му са блестящ начин за предаване на авторовите послания в звукови картини.  

Този фестивал е с непреходно  значение за развитието на културния живот в Добрич. Още повече, че Йордан Дафов  заедно със Захари Медникаров - диригент на Детския хор и с подкрепата на Константин Илиев поставят началото на Седмица на камерната музика.  В богатия концертен живот на оркестъра са солирали известни и млади изпълнители, академични професори и изгряващи таланти. Оркестърът дава възможност за изява на млади диригенти и имена от диригентския подиум като: Емил Табаков, Григор Паликаров, Иван Спасов, Деян Павлов, Мартин Зигхарт.

Оркестърът е два пъти носител на „Златна лира“, 1985 г. и 2018 г. от СБМТД. Богатата творческа дейност намира израз и в осъществяването на съвместни творчески проекти с различни формации: с Духов оркестър – Добрич, с хор „Добруджански звуци“, концерти с оркестър и орган и др. Реализират се и музикално поетични спектакли – „Стихове и струни“, „Седемте последни думи, казани от Христос на кръста“. Български камерен оркестър – Добрич се представи блестящо на Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“, 2022 г. Редовно е канен и в Balchik Classic Days - друг престижен фестивал за класическа музика. С голям успех бе и участието му в Международния фестивал „Дни на камерната музика“ Габрово.

Програма на БКО – Добрич:
Панчо Владигеров /1899-1978/ - Дивертименто
125 г. от рождението на композитора
Константин Илиев /1924-1988/ - Струнен квартет № 1, първа част
100 г. от рождението на композитора
Франсис Пуленк /1899-1963/ - Концерт за орган, тимпани и струнен оркестър 
125 г. от рождението на композитора
Солисти: Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани
Арам Хачатурян /1903-1978/ - Адажио из балета „Спартак“
Арам Хачатурян /1903-1978/ - Танц със саби из балета „Гаяне“

На 24 април, сряда, камерен концерт ще  изнесат тримата именити музиканти проф. Георгита Бояджиева-Николова – виолончело, д-р Росен Идеалов – кларинет и Владимир Вълчев – пиано. Те са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но за първи път ще свирят като трио в този състав. В програмата си ще почетат 100 годишнината от рождението на патрона на Седмицата Константин Илиев с неговите Седем багатели за кларинет и виолончело. И още - Патетично трио от Михаил Глинка, Trioserenade от унгарския композитор Балаш Суньог и една от най-значимите камерни творби на  Йоханес Брамс - Трио оп. 144 за кларинет, виолончело и пиано. 

Програма:
Михаил Глинка /1804-1857/ – Патетично трио за кларинет, виолончело и пиано
Балаш Суньог /1954-1999/ – Trioserenade за кларинет, виолончело и пиано
Константин Илиев /1924-1988/ – Седем багатели за кларинет и виолончело
Йоханес Брамс /1833-1897/ – Трио за кларинет, виолончело и пиано, оп. 114

На 25 април, четвъртък две имена от Държавна опера - Русе ще  поднесат изяществото на глас и пиано. Това са Анна Карадимитрова – сопран и Божена Иванова – пиано.  Програмата е разнообразна – от арии и песни от мюзикъли до Панчо Владигеровите „Новелети“. 

Програма:
Ленард Бърнстейн – „I feel pretty" от „Уестсайдска история“
Лернер и Лоу – „I could have danced all Night“ oт „Моята прекрасна лейди“ 
Гилбърт и Съливан – „Poor wandring One“ oт оперетата „Пиратите от Пензанс“
Андрю Лойд Уебър – „Балконска сцена“ „Тhink of Me“ от мюзикъла „Фантомът на Операта“
„Wishing You were Somewhere Here again“ от мюзикъла „Фантомът на Операта“
Виктор Хърбърт – „I want to be a Prima Donna“ от „Чародейката“
Оскар Питърсън – „Източна Балада“
Панчо Владигеров – „Инвенция“ и „Ноктюрно“ из „Новелети“, оп. 59            
„Чудила се мила мама“, „Биляна платно белеше“, „Кериното първо либе“, „Минчо на Минка намигна“

На 26 април, петък, в последния концерт от Седмицата, пред публиката ще се представи струнен квартет „Борусан“ от Турция. 
Квартет „Борусан“ е в състав: Есен Киврак - 1-ва цигулка, Нилай Санчар - 2-ра цигулка
Ефдал Алтун - виола, Нил Кокамангил – виолончело. Основан е през 2005 г. от маестро Гюрер Айкал. В резултат на сътрудничеството си с фондация Maggini в Швейцария са им предоставени най-високо качество ценни инструменти. Освен в Süreyya Opera House в Kadıköy, Истанбул, квартетът се радва на голяма популярност в Турция и чужбина. 

Програма:
Роберт Шуман /1810-1856/ - Струнен квартет № 3, оп. 41, Ла мажор
Феликс Менделсон /1809-1847/ - Капричио № 3, оп. 81, ми минор
Феликс Менделсон /1809-1847/ - Струнен квартет № 6, оп. 80, фа минор

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“
понеделник – четвъртък, 10.00 – 17.30 ч., тел. 0899560602
Цена 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.