7 април – Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването

Мотото на Световния ден на здравето през 2024 г. е „Контролирай кръвното си налягане“

7 април – Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването

Световният ден на здравето се отбелязва всяка година на 7 април, датата, на която през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (СЗО).В България от 1964 г. този ден се отбелязва като Ден на здравния работник, а от 2006 г. е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.

180 са страните, които са членки на СЗО и работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации. България също е член на СЗО от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

Всяка година мотото на Световния ден на здравето е различно, като се акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация /СЗО/. Темата на 2024 г. е: „Контролирай кръвното си налягане“.

Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми Световният ден на здравето дава възможност за колективни действия по опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

На този ден отдаваме заслужено признание към всички хора, работещи в здравеопазването и които с професионализъм и всеотдайност служат на каузата да опазят здравето и живота на пациентите.