6 април – Международен ден на спорта за развитие и мир

Спортът обединява хората, той е двигател на социалната промяна, на общественото развитие и е символ на разбирателство

6 април – Международен ден на спорта за развитие и мир

На днешния 6 април отбелязваме Международния ден на спорта за развитие и мир. Идеята за организиране на ден, в който да се популяризира спорта като средство за постигане на световен мир, е на Жоел Бузу, президент на световната организация „Мир и спорт”. Инициативата става факт през 2013 г. с решение на Общото събрание на ООН. 


През 2014 г. този ден се отбелязва за първи път в световен мащаб. В България чрез държавните спортни училища Министерството на младежта и спорта организира различни спортни прояви в големите градове на страната. 

Шести април става символ на спорта като двигател на социалната промяна, общественото развитие, разбирателството.
Спортът има потенциала да допринесе за постигането на Целите на хилядолетието за развитие. В качеството му на инструмент за образование, развитие и мир, спортът може да поощрява сътрудничеството, солидарността, толерантността, разбирателството, социалното включване и по-доброто здраве на местно, национално и международно ниво.

Честването на този ден е знак за разбирането на ООН, че спортът може да окаже положително въздействие върху напредъка в областта на правата на човека и социалното и икономическото развитие.

Универсалният език на спорта обединява хората, без да държи сметка за границите, различията в културите и религиите. Присъщите му ценности, като работа в екип, справедливост, дисциплина, уважение към противника и правилата на играта, се разбират по целия свят и могат да бъдат използвани за сближаване и мирно съвместно съществуване.