От днес антибиотиците в аптеките – само с електронна рецепта

Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност от 30 дни

От днес антибиотиците в аптеките – само с електронна рецепта

От 1 април всички антибиотици вече ще се изписват само с електронна рецепта. Въвеждането на електронните рецепти идва след изтичането на гратисния период от три месеца и половина, в който лекарите и зъболекарите можеха да използват по избор хартиени или е-рецепти. 



Възможността за предписване на антибиотици и на хартия беше временно възстановена в средата на декември 2023, след като в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката рецепти заради софтуерни проблеми или заради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари сигнализираха за затруднения в изписването на електронна рецепта, спешните медици обявиха, че не разполагат с електронен подпис, нито с компютри в линейките.

Отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено. Системата е тествана и може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.

За да получи рецептата си пациентът, трябва да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Оттам нататък се зарежда лекарското предписание и аптекарите могат да видят дозировката. 

Издадените до момента хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките.