1 април – Ден на шегата

Според традицията, ако човек не успее да изиграе шега на някого до обяд, на свой ред ще стане жертва на подбив

1 април – Ден на шегата

1 април или Денят на шегата е ден, в който празнуваме смеха и хумора. Историята на празника разказва, че по света 1 април се отбелязва по различен начин. На запад е по-познат като April Fool’s day. В буквален превод означава Денят на глупака, или както още е известен Ден на лъжата.


Традицията в западните страни е на този ден да се шегуват като “излъжат” приятелите си.Част от традициите на деня включват и различни номера, които взаимно да си правят.

Кутия с тютюн е причината за една от старите шеги във Великобритания. През 1614 г. крал Джеймс пуска слух сред гражданите на Лондон, че ако се помолят много силно, цената на тютюна ще падне. Това правят лондончани и наистина, тютюнът се оказва два пъти по-евтин, а те го изкупуват. След като разбират, че това е шега само за един ден, те са били много разочаровани, че са похарчили парите си за тютюн, вместо за храна. Крал Джеймс е искал да забрани тютюна, а шегата му помага в кампанията против пушенето.

Древните гърци обичали да посвещават празници на своите богове и полубогове. В Елада традицията за Деня на шегата се свързва с празненствата, които организирали, нещо като античния вариант на корпоративните партита днес. 

Тази традиция толкова се харесала на римляните, че те я пренесли и в тяхната култура като празниците Хилария в чест на богинята Сибила. Празниците продължавали от 25 март почти до 1 април.

Денят става международен празник в началото на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит.

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), от 1993 г. - Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.

Според традицията, ако човек не успее да изиграе шега на някого до обяд, на свой ред ще стане жертва на подбив. Закачките в този ден са незлобливи и не целят да засегнат никого. Най-добрата първоаприлска шега е тази, на която всички се смеят, дори човекът, на чиито гръб е изиграна.