Сигурност и справедливост поискаха на пореден протест жители на Добрич

Протестното шествие беше организирано във връзка с убийството, станало на 7 март в градския парк. Жертва на тежкото престъпление стана 56-годишният Живко Борисов

Сигурност и справедливост поискаха на пореден протест жители на Добрич

Десетки жители на Добрич се събраха днес на пореден протест срещу липсата, според тях, на адекватна реакция от страна на институциите преди и след убийството в началото на месеца. Според тях прокуратурата и полицията си „прехвърлят топката, в опит да оправдаят собствената си несвършена работа“. Гражданите отново припомниха част от въпросите си – верни ли са твърденията, че е бил търсен Марин Добрев 14 пъти, защо не е била намерен, защо не е пуснат за общодържавно издирване, защо не са били известени гражданите на Добрич, че опасно лице се движи сред тях. „Ние всички можехме да помогнем това лице да бъде задържано“, посочи организаторът на протеста Венцислав Великов.
Венцислав Великов отново настоя да получи отговор на отвореното писмо от Окръжната прокуратура и народните представители на Добрич. По думите му е изключително важно да се състави и план за превенция на насилието и вандализма в града ни, със съдействието на Община Добрич и ОД МВР. „Трябва да набележим в плана критичните места в Добрич, слабите места. Втора точка да предложим решения за преодоляване на дефицити, на трето място да се остойности колко би струвало и най-накрая да се осигури финансиране“, заяви Великов.
Вероника Чалъкова заяви, че „имаме право да живеем в спокоен и сигурен град и че е на протеста, за да отстоява позицията си“. Тя изрази надежда, че институциите ще откликнат на идеята им за изготвяне на план за превенция. 
Драгомир Йорданов е категоричен, че с присъствието си на протеста той изпълнява гражданския си дълг. По думите му подобряването на сигурността на града е изключително необходимо и изрази възмущението си, че един човек за две седмици е направил три опита за убийство, без да бъде задържан. „Това не е редно и не е редно институциите да си прехвърлят вината едни на други за общата им несвършена работа“, посочи той.
Присъстващите на протеста настояха и за законодателни промени, отнасящи се до хората с психични заболявания, които са опасни както за себе си, така и за околните. Според тях те трябва да бъдат принудително лекувани и за тях да се полагат адекватни и човешки грижи, а не да са навън сред нас и без лечение. 
Протестното шествие тръгна от началото на парка, премина през мястото на убийството от 7 март, пред сградите на ОД МВР Добрич и Областната управа и завърши на центъра. Протестиращите са категорични, че настояването за поемане на отговорност и вина за допуснатото тежко престъпление ще продължи.