Какви са правата на потребителите научиха учениците от СУ „П. Р. Славейков”

Учениците от Х клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ се срещнаха със съдебния помощник Галина Цветанова в първия учебен час, за да им представи темата „Правата на потребителите“

Какви са правата на потребителите научиха учениците от СУ „П. Р. Славейков”

След кратък преглед на функциониралата през отделните епохи защита на купувачите, се разгледаха съвременните условия, в които потребителите ежедневно попадат. Подчерта се значението на Европейското право в областта на защита на потребителите, включително чрез вписване правата на потребителите в основните договори на Европейския съюз. От националното законодателство се коментира Законът за защита на потребителите, който очертава четири основни търговски практики: договори за продажба от физически магазин; договори от разстояние; договори извън търговския обект и договори за цифрово съдържание. Обсъдиха се основните права на потребителите, необходимостта от доказване на договорното съдържание при възникнал спор, разликите между правото на отказ и правото на рекламация, условията за съобщаване на намалени цени и др.


Лекцията премина при интерес и споделено участие от страна на младежите.

Лекцията се организира в рамките на Образователната програма на ВСС и МОН за учебната 2023/2024 г. „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която Административен съд – Добрич и СУ „Петко Рачов Славейков“ – Добрич са партньори.