Министрите на здравеопазването и на вътрешните работи отговориха на зададените от депутата Ивайло Мирчев въпроси във връзка с убийството на Живко Маринов в градския парк на Добрич

Протестно шествие за справедливост, превенция и контрол на хулиганските прояви и вандализма, организират граждани на 30 март, от 11.30 часа в градския парк

Министрите на здравеопазването и на вътрешните работи отговориха на зададените от депутата Ивайло Мирчев въпроси във връзка с убийството на Живко Маринов в градския парк на Добрич

Министрите на на здравеопазването и на вътрешните работи са изпратили официални отговори на зададени въпроси от народния представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев във връзка с извършеното убийство от 32-годишния Марин Добрев в добричкия градски парк “Свети Георги”.


От тях става ясно, че няколко дни преди убийството Първо районно управление - Добрич е подало сигнал към лечебно заведение “ЦПЗ д-р П. Станчев - Добрич” за преглед и евентуална хоспитализация на задържаното лице, но то не е постъпило там.  

В писмото от здравното министерство се казва още, че от 2016 г. насам Марин Добрев се е борил с наркотична зависимост. Освен злоупотреба с психоактивни вещества, той е бил осъждан за кражби. След решение на районния съд в Добрич, лицето е било насочено за стационарно лечение в държавната психиатрична болница в с. Карвуна, където е диагностицирано с психично заболяване. 185 дни от изминалата година Марин Добрев е получавал активна психиатрична грижа, както в болницата в  Карвуна, така и в “ЦПЗ д-р П. Станчев - Добрич”. 

Министър Хинков допълва, че на 27 октомври 2023 г. Марин Добрев доброволно отива в “ЦПЗ д-р П. Станчев - Добрич” в отделение за мъже с психични разстройства, където иска да бъде лекуван. На четвъртия ден от престоя си настоява да бъде изписан. След като е предупреден за опасността за живота си при евентуално приемане на психоактивни вещества, на 30 октомври той е изписан и насочен към общопрактикуващ лекар и психиатър.

След сигнал от гражданин за нападение с нож, на 26 февруари полицията в Добрич задържа Добрев и подава сигнал към “ЦПЗ д-р П. Станчев - Добрич” за евентуална хоспитализация на лицето. Марин Добрев обаче не е бил заведен в психиатричната болница. Следват няколко нападения, а на 7 март той убива 56-годишния Живко Маринов, като го напада с нож в градския парк.

Вътрешният министър Калин Стоянов обобщава в отговора си, че Марин Добрев е познат на органите на реда в Добрич от 2018 г. Той е бил задържан няколко пъти за кражба, за липса на лични документи, за опит за палеж и за нанасяне на телесна повреда. В писмото се казва още, че от данни на международните партньорски служби през 2020 г. Марин Добрев е лежал в затвора в Ливърпул за притежание на оръжие и за кражби, като преди това е бил задържан за нарушаване на обществения ред. 

Междувременно добричлии организират нов граждански протест на 30 март, от 11.30 часа на входа на градския парк „Св.Георги“. Протестното шествие е под наслов „ДОБРИЧ не е забравил! ДОБРИЧ чака отговори! ДОБРИЧ иска решения“! Организаторите на шествието отново напомнят на институциите, че очакват защита на местното население, , превенция и контрол на хулиганските прояви и вандализма.