26 март - Събор на св. Архангел Гавриил

Имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела

26 март - Събор на св. Архангел Гавриил

На 26 март Православната църква отбелязва Събор на св. Архангел Гавриил. Гавриил е един от четиримата архангели в Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. Ролята на Гавраил сред останалите архангели е да възвестява Божиите тайни.


В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за теократична държава. В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защитава християните в целия свят.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите - над огъня, над водата и узряването на плодовете . В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Гавриил и производните му имена значат "сила Божия".

Имен ден празнуват всички с имената, произлизащи от Гавраиил - Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела.