Любителите на астрономията могат да наблюдават Меркурий ясно около 25 март

На 25 март 2024 г. е и първото затъмнение за тази година, но то няма да може да се наблюдава от България

Любителите на астрономията могат да наблюдават Меркурий ясно около 25 март


Във вечерите около 25 март в страната ще имаме една от най-добрите възможности за наблюдение на Меркурий през 2024 г., предаде БТА, цитирайки Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Като най-близка до Слънцето планета, Меркурий може да се наблюдава само в определени периоди от годината, при това за кратко, обяснява ученият. Можем да я видим вечер след залез-слънце – на запад, или рано сутрин преди изгрева – на изток. Най-удобните моменти за това са около датите, когато Меркурий се намира на най-голямо ъглово отстояние от Слънцето – в т. нар. максимални елонгации.

"На 25 март тази година в 00:34 ч. българско време Меркурий ще бъде в поредната си максимална елонгация – на 18,7 градуса източно от Слънцето. По тази причина в няколко поредни вечери около 25 март планетата ще залязва близо 1 час и 40 минути след залез-слънце. Това ще ни позволи да я наблюдаваме на фона на достатъчно стъмнилото се небе от около 19:50 ч. до нейния залез в 20:24 ч., валидно за района на София. Трябва да потърсим Меркурий ниско над западния хоризонт. Планетата е достатъчно ярка, за да може да се наблюдава с невъоръжено око като звездоподобен обект. Гледана през телескоп, докато е в максимална елонгация, тя изглежда осветена наполовина. 

Маркишки е автор на справочника „Гид на любителя астроном“, издание на катедра „Астрономия” на Физическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски".  Справочникът излиза от 2019 г. и съдържа информация за предстоящите през съответната година по-забележителни астрономически явления, като се обръща специално внимание на условията за тяхното наблюдение от България. 

На 25 март 2024 г. е и първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика. Краят на затъмнението ще се наблюдава от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се наблюдава.

Източник: БТА