Родителите на ученици от Ветеринарната гимназия с Отворено писмо до инстуциите

Родителите недоволстват срещу избора на Даниела Станкова за директор на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ град Добрич след проведен конкурс.

Родителите на ученици от Ветеринарната гимназия  с Отворено писмо до инстуциите

Отвореното писмо е адресирано до всички институции, вкл. и до Прзидента на България.


Публикуваме го без редакторска намеса.

ОТВОРЕНО ПИСМО

от родители на ученици от Професионалната гимназия по ветеринарната медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ град Добрич

Относно: Възражение срещу избора на Даниела Станкова за директор на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ град Добрич след проведен конкурс.

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас с огромна болка и притеснения като родители на ученици от Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ град Добрич.Част от нас са бивши възпитаници на гимназията и сме предпочели да поверим бъдещето на нашите деца в ръцете на нашите учители, именно защото са ни направили хора  и вярваме в професионализма им.

След проведен конкурс за директор за ПГВМ, бе избранаДаниела Станкова Георгиева,за която е доказано, че е злоупотребила със служебните си задължения и е фалшифицирала документи. Доказано е, че тяе поправяла протоколи за изпити на ученик самостоятелна форма, като за това има констативни протоколи от извършената проверка от РУО, полицейско разследване, както и съдебно решение на Районен съд Добрич. Въпреки гореизложените факти въпросното лице е допуснато до конкурса и е избрано за директорна училището на нашите деца от комисия, назначена със заповед на началника на РУО Добрич - г-жа Светлана Василева.Тя като официален представител  на РУО Добрич много добре е запозната с миналото на госпожа Станкова, но явно нейните виждания за директор, са различни от тези на обществеността. Съдебното решение на районен съд Добрич е административно наказание 1000лв., поради факта, че Даниела Станкова се признава за виновна и се споразумява със съда. В областта тя е известна с множество такива нарушения,но се знае, че има „правилните хора“ зад гърба си. Освободена е от длъжността директор на село Черна иизвестно време работи в различни селски училища като учител. Преди няколко години отново е назначена от Светлана Василева - началник на РУО Добричза директор в с. Лозенец, а от началото на учебната година в СУ Крушари.Ние знаем, че тя не е работила дори като учител в професионална гимназия, не познава училището на нашите деца, не познаваспецификата на ветеринарната гимназия. Работила е само в селски основни училища, които са били с 30-40 ученици и няколко месеца в СУ с.Крушари, което е с почти същият брой ученици в гимназиалния етап. Във всички училища, където е била директор успеха на външните оценявания е бил най-ниския.За последните 10 години е сменила няколко работни места, което също е тревожен факт.Не смятаме, че е необходимо нашите деца да са опитните зайчета и да чакаме да видим дали въпросната госпожа ще се справи със служебните си задължения.

Директорът на училището има достъп да данните на ученици и родители. Ние не желаем човек като нея да има право на достъп до тях.

Не сме съгласни това да е лицето представляващо децата ни на различни публични изяви или международни проекти - това е повече от срамно.

Не е редно от сега да ги учим как можеш да злоупотребяваш със служебното си положение, да фалшифицираш документи, без да носиш последствия от деянието си и въпреки това да бъдеш назначаван на директорски постове. Не желаем и не сме съгласни да бъде поставено „петно„ на децата ни, че са завършили с „фалшиви дипломи“ и са с „купено образование по специалността“.

Обръщаме се към Вас и Ви молим да спрете това безумно назначаване на г-жа Даниела Станкова. Ние смятаме,че избраният кандидат не е правилният избор за децата ни. 

Един директор и учител първо трябва да има морал и достойнство, да бъде еталон за училището,родителите и децата и общността. Той трябва да бъде правилният пример за подражание на подрастващото поколение, но за съжаление тук и дума не може да става за това.

Защо изобщо се допуска това недоразумение? Трябва ли да се стига до там в края на учебната година да местим децата си в други училища? Трябва ли да се закриват или обединяват паралелки, ако се преместят ученици? Можем ли да позволим хора професионалисти да напускат работните си места?

Ние подкрепяме и силно вярваме, че директора на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ град Добрич трябва да бъде д-р Николина Георгиева, която е с 27 години стаж в гимназията, от които 7 като заместник-директор по учебната дейност.Това е човекът, който е посрещнал всеки един от нас - родители и ученициоще в първия ден на стъпването ни в гимназията. Човек достоен и доказал се професионалист, който познава спецификата на гимназията, уважаван, обичан и ценен от колеги, родители и ученици, достоен пример за децата ни. Човек, който познава историята на ветеринарната гимназия и уважава труда с който са постигнати всички успехи.

Мислим, че повече от очевидно е кой е по-достойният кандидат –лице, което е работило дълги години в това училище, познава децата ни, познава учителите, партньорите или лице, което е злоупотребило със служебното си положение. Единия кандидат е отдал половината си съзнателен живот на гимназията, а другият не знаещдори специалностите които се изучават. Кой ли ще е по-полезен за децата ни? С кой ли ще имат по-качествено образование и възпитание?

Ние, родителите на учениците от Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов“ гр.Добрич считаме, че достойният избор е д-р Георгиева.

Бяхме пред РУО, бяхме пред училище, срещнахме се с комисията по образование на Община Добрич, пишем до всички Вас с надеждата, че ще бъдем чути.

Ние родителите Ви молим след гореизложените факти да спрете това безумие. Покажете ни, че държите на образованието в България, че място в управлението на училище има само за доказали се достойни хора, а не политически коректните и фалшифициращи документи? Това ли е правилният избор и пример който трябва да дадем на децата си.Не трябва да показваме на децата ни, че в България схемата да намерим място на „нашият човек“ е работеща. Трябва да им дадете пример, че гражданското общество го има, че гражданската позиция може да разреши създаден проблем!