Светла Тодорова: Битката е за съществуването на Ветеринарната гимназия, не е моя

Бившият вече директор на ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ Светла Тодорова даде пълен отчет за състоянието на училището при предаването на поста на новоизбрания директор Даниела Станкова

Светла Тодорова: Битката е за съществуването на Ветеринарната гимназия, не е моя

В банковите сметки на Ветеринарната гимназия към момента на предаването на поста от предишния директор д-р Светла Тодорова на настоящия Даниела Станкова са налични 412 112 лв. по бюджетната сметка, по извънбюджетната сметка са налични 7 076 лв., а в сметката в Евро - 16 465. 
Налични за продажба са 357 тона пшеница и 225 тона царевица, което като стойност е не по-малко от 150-170 000 лв. Средната заплата е сред най-високите в региона, а училището няма неразплатени задължения. Ветеринарната гимназия е сред малкото училища в страната, което разполага със собствена учебна база, регистриран животновъден обект и млекопункт. Гимназията притежава и 1240 декара земя, на която в момента е засята 500 дка пшеница, а останалите са обработени за засяване на пролетници.  
Училището е напълно обновено и модернизирано. През последните три години учениците се увеличават с между 5 и 10%, като в момента те са 218 и се обучават в три специалности. 
Това оставя бившият директор на ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ д-р Светла Тодорова след 19-годишен труд. Тя изрази и своята позиция относно случващото се в гимназията по повод назначението на новия директор Даниела Станкова и масовото недоволство от конкурса, проведен от РУО Добрич за поста. „Надявах се да предам всичко, което съм постигнала като директор на училището, на човек, който милее за ученици, учители, служители, човек, който познава спецификата на гимназията, знае с колко труд е постигнато всичко това, честен и уважаван от всички“, посочи Светла Тодорова. Тя изрази съжалението си, че избраният от РУО кандидат не познава Ветеринарната гимназия и е доказано, че е фалшифицирал документи, но въпреки това е спечелил конкурса вместо класираната на второ място зам.-директорка д-р Георгиева. 
Светла Тодорова се обърна и с редица въпроси към РУО Добрич и МОН и попита защо е била предпочетена Даниела Станкова за директор, а двама от членовете на комисията в конкурса са се разписали с особено мнение. Тодорова търси отговор и на въпроса защо при положение, че окончателните резултати от конкурсите са били изнесени на 13 март, още на 6 март Даниела Станкова е била представена от началника на РУО като нов директор на Ветеринарната гимназия. „Конкурсът за нашето училище беше проведен на 5 март, като д-р Георгиева беше по график в 15.30. В 18.20 часа по електронната поща вече й беше съобщено, че е на второ място. Нямаше анализ, кой е на първо място, с колко точки и т.н.“, заяви д-р Тодорова. 
С огромно вълнение Светла Тодорова сподели, че тази битка не е нейна, не е и на д-р Георгиева или колегите й в гимназията, а е битка за съществуването на Ветеринарната гимназия. „Битка, показваща на младите хора, че ценностите като честност, професионализъм, отдаденост към работата са не просто лозунги и празни думи, потъпкани в калта и че правото, макар и трудно, може да възтържествува“, заяви Тодорова.