Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза в МБАЛ Добрич по повод Световния ден за борба със заболяването

„Седмицата на отворените врати“ 18-22 март е по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март и се провежда по традиция всяка година

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза в МБАЛ Добрич по повод Световния ден за борба със заболяването

Ежегодно на 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година се провеждат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.
В тази връзка и по традиция е обявена „Седмица на отворените врати“, която се провежда в периода 18-22 март 2024г. в Пневмофтизиатричния кабинет към МБАЛ - Добрич (терапевтичен корпус, приземен етаж). Там жителите на Добрич и областта могат да получат безплатен преглед и изследвания за заболяването. 
Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.
Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване, може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.
В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза, за област Добрич тенденцията следва тази за страната.
През 2023г. в област Добрич са регистрирани 17 лица, заболели от Туберкулоза, заболяемост 11,55%ооо. За сравнение през 2022 г. заболелите са 17, през 2021 г. – 16, 32-ма са заболелите от туберкулоза през 2018 г., а през 2008 г. те са били 55.