Днес отбелязваме Световния ден на социалната работа

Мотото на празника тази година е „Buen Vivir: Споделено бъдеще за трансформираща промяна“

Днес отбелязваме Световния ден на социалната работа

Посланието има за цел да насърчи социалните работници в усвояването на иновативни подходи за създаване на мирни общности в хармонично съжителство с природата.


Подкрепата за развитието на социалната работа е ключова за европейската политика на сближаване и приоритет на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

В програмен период 2014-2020 по мерки на ОПРЧР:

Близо 17 000 социални работници и заети в социалните услуги за деца и възрастни преминаха обучения.Бяха разработени и внедрени информационни системи и бази данни, обслужващи системата за социално подпомагане, предоставяне на социални услуги и социално включване.

Социалните работници бяха подкрепени да съдействат и подкрепят самотноживеещите и хората в неравностойно положение, имащи най-голяма нужда от помощ по време на пандемията

Интегрирането на иновативни подходи и обучението на социалните работници за успешна работа с тях се надгражда с нови мерки по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 за:

Повишаване капацитета на служителите на АСП във връзка с модернизиране системите за социална закрила. Надграждане капацитета на системите за закрила на детето. Повишаване ефективността на предоставяне на социални услуги