Добричка област е сред седемте в страната, в която кандидатите за директори на училища са с най-високи резултати

По информация на МОН има подадени три жалби от некласирани или неизбрани кандидати в страната

Добричка област е сред седемте в страната, в която кандидатите за директори на училища са с най-високи резултати

200 училища в страната са с новоизбрани директори, информират от МОН.


Анализът на резултатите показва, че 7 души са с 90 и повече точки. Кандидатите с най-високи резултати са от 7 области в страната (Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, София-град и София-област). Най-много са кандидатите с общ резултат в диапазона от 60 до 79 точки.

След проведените конкурси има подадени общо 3 жалби от некласирани или неизбрани кандидати. Всеки от конкурсите е видео заснеман и МОН ще провери сигналите.

Припомняме, че  от Ветеринарната гимназия в Добрич поискаха нов конкурс за директор на училището. Учители и бивши възпитаници на ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ протестираха срещу избора на нов директор пред сградата на РУО Добрич.

Провеждането на конкурсите по изцяло нови правила е част от предприетите инициативи на МОН за промяна на образователната система и към намаляване на механичното възпроизвеждане на знания и формиране на повече умения и компетентности в учениците. За да се случи тази промяна, е важно как се ръководи всяко едно училище. Затова и философията на правилата на новите конкурси е да бъдат избрани не само нормативно подготвени хора, но личности с множество качества и компетентности, информират от МОН.