15 март – Световен ден на потребителите

Джон Кенеди поставя въпроса за защита на потребителските права през 1962 г., в България отбелязваме датата от 1991 г.

15 март – Световен ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на правата на потребителите, провъзгласен от Общото събрание на ООН.


За първи път през 1962 г. американският президент Джон Кенеди поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права в реч пред Сената. Той формулира четирите основни права на потребителя, а именно - правото на безопасност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

От 1991 г. Денят на потребителя се отбелязва и в България.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права, сред които правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им, право на неподвеждаща реклама,право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени, право на договори без неравноправни клаузи, право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни, право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина, правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.