Сдружение „Аз имам камион“: Одобрената от правителството помощ за транспорта е некоректна и неточна

От Сдружение „Аз имам камион“ са изпратили отворено писмо до редица институции със своя позиция по отношение на правителственото решение за подпомагане на транспортния бранш с 50 млн. лв.

Сдружение „Аз имам камион“: Одобрената от правителството помощ  за транспорта е некоректна и неточна

Одобрената от правителството държавна помощ до 50 млн. лв., по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“ според Сдружението „Аз имам камион“ е некоректна и неточна. „Винаги сме апелирали да се помага на транспорта, когато има нужда, но по прозрачен начин, с точни и ясни критерии, условия, които гарантират, че няма да бъдат облагодетелствани основно определен кръг от превозвачи, за сметка на всички останали. Представянето на помощта от 50 млн. лв.(с Постановление № 30 от 23.02.2024 г. и одобрение с решение на МС № 127) като подпомагане на транспорта, заради последствията от Коронавирус, войната в Украйна, е некоректно и неточно. В условията на постановлението става ясно, че за база на разпределение ще се използват платените през 2023 г. ТОЛ такси, чиито размер ще служи за определяне сумата на помощта. Което означава, че реално помощта е компенсация за високата цена на тол таксите и индиректно се потвърждава, че повишението им от 1 юли 2023 г. беше грешка“, се казва в отвореното писмо. 
От Сдружението настояват МРРБ ясно да заяви очевидното, че помощта е за платените ТОЛ такси, а не за засегнатите превозвачи от последствията от войната в Украйна, Коронавируса, цените на горивата и т.н. , за да не остане с впечатление обществото, че транспортният бранш иска да се възползва от държавни средства. Според тях е важно да има пълна прозрачност за произхода на средствата - дали са от държавния бюджет, Бюджета на АПИ или европейски такива и настояват документите с точните условия и критерии, по които ще се кандидатства, да бъдат общодостъпни. От „Аз имам камион“ уточняват, че никъде в постановлението не фигурира дали МПС-тата, които ползват отстъпки от ТОЛ таксите, ще получат възможност да кандидатстват наравно с всички останали. В настоящата ситуация на колапс, прекалено високият таван от 4 млн. лв. на транспортно предприятие е некоректен и създава усещане за несправедливо разпределение на средствата, смятат още те.
Отвореното писмо е изпратено до Министерски съвет, МРРБ, МТС, МФ, Парламентарната комисия по транспорт и съобщения и комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.