Ивайло Мирчев с въпроси към инситуциите след нападенията от психично болен в градския парк в Добрич

Във връзка със случаите на нападение и намушкване с нож от миналата седмица от 32-годишния Марин Добрев в градския парк „СветиГеорги” в Добрич, народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев отправи редица въпроси до няколко институции за изясняване на причините и взетите мерки.

Ивайло Мирчев с въпроси към инситуциите след нападенията от психично болен в градския парк в Добрич

Извършените нападения са няколко, а едното от тях с фатален край на 56-годишния Живко Маринов.


От 2016 г. Марин Добрев многократно е бил подлаган на психиатрични лечения, а през миналата година е бил на 6-месечно лечение в държавната психиатрична болница в Карвуна. По тази причина Ивайло Мирчев попита здравният министър Христо Хинков как се третират хората с психични заболявания в Добрич, какви мерки се вземат при случай, в който човек с психично заболяване е оценен като опасен за околните и бил ли е човекът на продължаващо лечение след престоя му в държавната психиатрична болница, съответно проверявано ли е състоянието му.

Депутатът попита още министъра на вътрешните работи Калин Стоянов дали 32-годишният мъж е имал други провинения преди двете намушквания с нож в нощта на убийството, както и какви мерки се вземат когато човек с психично заболяване е оценен като опасен за околните.

Ивайло Мирчев отправи питане и до Община Добрич за срока, в който ще бъдат предприети мерки за подобряване на осветлението и сигурността вечер и през нощта в града и в частност в градския парк “Свети Георги” и каква част от бюджета на общината за 2024 г. е заделен за това.