Убиецът от градския парк е многократно задържан, но без повдигнато обвинение

От Окръжната прокуратура и ОД МВР в Добрич представиха всички факти около съдебното минало на убиеца на 56-годишния мъж. Марин Добрев е излежавал присъда в затвор в Ливърпул за притежание на оръжие и кражба

Убиецът от градския парк е многократно задържан, но без повдигнато обвинение

През 2023 г. срещу Марин Добрев са били образувани три досъдебни производства за нападения и палеж, посочи окръжният прокурор Радослав Бухчев. На 21 януари е получен сигнал за нападнат с нож в областта на врата, като пострадалият е настанен за лечение с опасност за живота в болница във Варна. Въпреки данните, че именно Марин Добрев е извършил престъплението, пострадалият не го е разпознал, доказателствата не са били достатъчно и разследването е спряно от Районната прокуратура Добрич. Следващият сигнал е от 28 януари и е отново за нападение с нож. Пострадалият отказва да подаде жалба, отказва да даде показания и не желае да бъде притесняван по случая. Образувано е досъдебно производство за закана с убийство. Третото производство е за опит за палеж също от 28 януари. Полицията установява Марин Добрев, назначена му е психиатрична експертиза, чието заключение е, че той не може да носи съдебна отговорност. Марин Добрев бива настанен за лечение в специализирани клиники за периода от пет месеца. 
На 25 февруари Марин Добрев отново напада мъж, но пострадалият не успява да даде негово описание. Доказателствата са косвени и не са достатъчни за задържането на Марин Добрев или за настаняването му за лечение. От последвалите действия на полицията са установени записи от камери и започва подготовка за настаняването му в психиатрично заведение, но Марин не е открит. Извършени са 14 посещения на адреса му, търсен е в дома на баба му, уведомени са хората в магазина, от който пазарува, че го издирват.
Така се стига до 7 март, когато Марин Добрев извършва поредното си нападение с нож, което завършва със смъртта на жертвата му. Повдигнато му е обвинение за извършване на убийство по хулигански подбуди. 
Извършени са претърсвания и изземвания в дома му, където са намерени няколко ножа.  
Марин Добрев е с тежка семейна история – загубва първо майка си, после брат си, след това и баща си. Грижите за него поема възрастната му баба, но той се премества да живее самостоятелно в жилището на родителите си. Настаняван е за лечение шест пъти в периода от 2016 г. до 2022 г. 
Марин е осъждан през 2022 г. за кражба, по-рано е излежал и петмесечна присъда за притежание на оръжие и кражба в затвор в Ливърпул.
На среща между наблюдаващите прокурори по досъдебните производства , образувани в Районната прокуратура Добрич, директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски и разследващите полицаи са набелязани мерки за обединяване на делата към досъдебното производство, образувано в Окръжната прокуратура, и възможното му най-бързо приключване. Назначени са съдебно-медицински експертизи. Марин Добрев ще бъде предаден на съд, ако се установи, че той е осъзнавал извършваното от него. В случай, че се установи психично заболяване, ще му бъде постановено принудително лечение. 
Старши комисар Цветан Пировски категорично отрече твърденията в интервюта пред медии от тези дни, че нападнатият на 25 февруари мъж е дал подробно описание на нападателя си. За деянията си Марин Добрев е заявил пред полицията, че чува гласове и напада при опит за самозащита.