Окръжният съд в Добрич допусна британец да бъде предаден на съдебните власти в родината му

Чуждият гражданин е обвинен в заговори за доставка на канабис и за причиняване на тежка телесна повреда

Окръжният съд в Добрич допусна британец да бъде предаден на съдебните власти в родината му


Състав на Окръжния съд в Добрич допусна изпълнение на Заповед за арест, с която е поискано предаване на британския гражданин К. С. на съдебните власти в родината му с цел провеждане на наказателно преследване спрямо него. Заповедта за арест  е издадена на 31 януари 2024г. от съдебен състав на Магистратски съд Брайтън, Великобритания.



Според данните по делото, в родината си британският гражданин е обвинен в извършването на четири престъпни посегателства - участие в заговор за доставка на канабис и 3 участия в заговор за причиняване на тежка телесна повреда.  Пред Окръжния съд той доброволно е дал съгласие за предаването му на компетентните власти във Великобритания.

Съдебният състав е преценил, че са налице всички предпоставки за изпълнението на заповедта и следва да постанови предаването на чуждия гражданин на съдебните власти в родината му. 

Лицето е задържано на 29 февруари, на влизане в страната през ГКПП Кардам, а от 3 март е с мярка за неотклонение задържане под стража. 

Окръжният съд потвърди наложената му мярка и разпореди задържаният да бъде приведен в Затвора - Варна до фактическото му предаване на властите на Великобритания.

Постановеното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.