46-и пехотен Добрички полк с респектиращо участие във възстановката „Освобождението на Велики Преслав”

26 възстановчици от Добрич получиха признанието на организаторите от 7-ми Преславски полк за показано високо ниво на военноисторическа реконструкция

46-и пехотен Добрички полк с респектиращо участие във възстановката  „Освобождението на Велики Преслав”
46-и пехотен Добрички полк с респектиращо участие във възстановката  „Освобождението на Велики Преслав”
46-и пехотен Добрички полк с респектиращо участие във възстановката  „Освобождението на Велики Преслав”

26 възстановчици от Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция” взеха участие в традиционната възстановка на решителни сражения от Руско-турската Освободителна война, която се проведе навръх националния празник във Велики Преслав.


Над 6000 души се събраха на площада в старопрестолния град, за да се пренесат 146 години назад във времето към решаващите събития, довели до отхвърлянето на петвековното османско робство и възкръсването на българската държава на картата на Европа. 

Над 150 реконструктори участваха в пресъздаването на моментите от Руско-турската война, въоръжени със собствени автентични хладни и огнестрелни оръжия и реплики на униформи и снаряжение, изработени в съответствие с оригиналите. 

Преди възстановката бе извършен традиционния ритуал по заклеване пред Библия, кама и револвер на новоприети членове на НД „Традиция”. След положилите клетва бяха трима реконструктори от 46-и пехотен Добрички полк, изпълнили условията за пълноправно членство.  

В зрелищния военноисторически спектакъл бяха пресъздадени боевете край Стара Загора, край с. Светлен и Освобождението на Велики Преслав. Акцент в бойните сцени бе поставен на сраженията край с. Светлен през август 1877 г.  Впечатляваща пиротехника, оръдейни залпове, хиляди изстрели от автентични оръжия, динамични настъпления и отстъпления на „враждуващите армии”, множество ръкопашни схватки направиха максимално реалистична картината на бойните действия. 

Възстановчиците от 46-и пехотен Добрички полк се включиха във възстановката като кубански казаци, низами от османската редовна армия и башибозук. Добричкият военноисторически клуб участва и с две пълноразмерни реплики на оръдия от Руско-турската война, едното със собствен казашки разчет. Представено бе и пълно копие на знамето на Лейбгвардейската казашка сотня, ушито в съответствие с оригиналния образец по проект на добричките реконструктори.

Възстановчиците от Добрич за пореден път получиха признанието на организаторите от 7-ми Преславски полк за показаното високо ниво на военноисторическа реконструкция, безупречната дисциплина и перфектното изпълнение на поставените по време на възстановката задачи.