„Уроци по немски“ – българско кино, което ни кара да мислим и чувстваме

Филмът е пълнометражен дебют на режисьора Павел Веснаков и печели симпатиите на критика и зрители

„Уроци по немски“ – българско кино, което ни кара да мислим и чувстваме
София Филм Фест

Филмът „Уроци по немски“ е сред българските заглавия, които в момента се предлагат в афишите на кината в страната. Неговата премиера на голям екран се състоя преди броени дни.



Пълнометражният дебют на режисьора Павел Веснаков бе един от фаворитите на 39-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна през 2021 г. Същата година филмът грабна специалната награда на журито и  наградата на ФИПРЕСИ на 25-я София Филм Фест. Лентата получи наградата за най-добър игрален филм на националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", а Юлиян Вергов бе отличен за най-добра мъжка роля на Международния кинофестивал в Кайро 2020 г.

„Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за няколко дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола /Юлиян Вергов/ е шофьор с условна присъда за побой, който решава да замине за Германия, за да се отърве от миналото. Разкъсван от съмнения, колебания и тревоги, героят на Вергов преосмисля живота си в опит да започне начисто.

Режисьор и сценарист на „Уроци по немски“ е Павел Веснаков. Оператор е Орлин Руевски. В ролите са Юлиян Вергов, Васил Банов, Елена Телбис, Станка Калчева, Меглена Караламбова, Стефка Янорова, Герасим Георгев – Геро и др. 

Филмът може да се гледа и в кино „Икар“ в Добрич до 7 март 2024 г. включително.