Изложбата "Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия" гостува за първи път в Добрич

Изложбата ще бъде открита на 7 март от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Градския парк "Св. Георги"

Изложбата "Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия" гостува за първи път в Добрич

Регионалният исторически музей – Ямбол гостува за първи път в Добрич с колоритната и вълнуваща мобилна изложба, озаглавена „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“. Атрактивната експозиция с образци от богатия фонд на отдел „Етнография“ представя традиционните кукерски игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие и устойчивост, и ни потапя в магичния свят на едни от най-старите и значими за региона обичаи с хилядолетна история. Представени са основните персонажи в кукерската дружина и елементи от обредните действия, чиято символика е насочена към осигуряване плодородие на земята,  здраве и плодовитост на хора и животни. Сред акцентите в изложбата са оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ в. запознават посетителя със старинни образци на обредното облекло и реквизит.
Традиционните кукерски игри се изпълняват само от мъже през Сирна неделя или в деня след Сирни заговезни – понеделник, наричан Кукеровден. 
Ако желаете да се потопите в тайнството на този древен и вълнуващ свят от багри, магия и мистерия – заповядайте да разгледате изложбата!