С една година се удължава програмата за подкрепа на украинските бежанци, считано от днес (4 март)

Решението на българското правителство е в съответствие с решението на Европейската комисия да удължи срока на действие на Директивата за временна закрила

С една година се удължава програмата за подкрепа на украинските бежанци, считано от днес (4 март)

На фона на продължаващата криза в Украйна българското правителство взе  решение за удължаване на програмата за временна закрила на разселени лица от тази страна.  
Разширена е и програмата за хуманитарна помощ, предоставяна на бежанци от Украйна с временна закрила в България. Приетата през 2022 г. програма, включително настоящите условия, ще бъде валидна до 30 април 2024 г. 
 
Към днешна дата почти 173 000 украински бежанци са регистрирани в България и очакват временна закрила. Освен това Чехия, Швейцария и Дания също удължиха временната закрила за украинци до март 2025 г., докато Полша все още не е взела такова решение.
 
За по-ефективна подкрепа и интеграция на бежанците българското правителство прие постановление за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарна помощ. Разработена от работна група и одобрена от Министерски съвет, новата програма съдържа мерки в приоритетни области за осигуряване жизнеспособността и интеграцията на лицата, получаващи временна закрила. Това включва както права, така и отговорности и представлява важна стъпка към по-прозрачна и ефективна система за подпомагане на бежанците в страната.
 
По този начин решението на правителството да удължи програмата за хуманитарна помощ за украински бежанци с временна закрила в България до 30 април 2024 г. при настоящите условия потвърждава ангажимента си за подкрепа и защита на правата на тази уязвима група от населението.



На територията на област Добрич документи