Стотици се поклониха пред паметта на загиналите в Добричка област /снимки/

146 години от Освобождението на България

Стотици се поклониха пред паметта на загиналите  в Добричка област /снимки/

Добрич отбелязва 3 март - 146 години от Освобождението на България. Празничният ден започна с Панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. Празничното  шествие „Първите“ поведе Спортното училище „Георги Стойков Раковски“.  Поклонението  и военния  ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич се проведе традиционно пред Мемориалния  комплекс „Хан Аспарух“.  



 

 Мнозина балчиклии почетоха днес 3 март и се поклониха пред Паметника на падналите за свободата на Отечеството.

В Генерал Тошево поклонение имаше пред два от паметниците в центъра на града – на Император Александър Втори и на Генерал Стефан Тошев. 

 

Веднага след поклонението пред двата паметника в града, градоначалникът посети Казашкото гробче в село Пчеларово и гробът на Петър Габе в село Дъбовик, където също бяха поставени венци и цветя.

Националният празник 3 март беше почетен от служителите в Община Добричка с поднасяне на венци и цветя на Братската могила в с.Паскалево. 

В  Каварна честването започна с традиционно шествие, в което с трибагреници и ликове на националните ни герои се включиха ученици от всички училища в града.

Пред мемориалния комплекс „Костница“ в градския парк,  признателните потомци си припомниха за героизма, за независимостта, за обичта към Отечеството ни, за нуждата в днешно време от  обединение в стремежа, да имаме свободна и силна държава, за която нашите предци мечтаха. Паметната дата в българската история бе отбелязана с изпълнение на патриотични песни и стихове.