До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2023 г. доходи на физически лица

Заедно със заплатите, се обявяват в НАП и определени необлагаеми доходи

До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2023 г. доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.


Заедно с изплатените през 2023 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, предоставени от тях. Сред тях са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници,   доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др., доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи.

За да улесни подаването на справките, НАП предоставя на сайта си клиентско приложение. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код /ПИК/ и квалифициран електронен подпис /КЕП/: Предоставяне на справка за актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски и Предоставяне на справка за актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатените доходи по трудови правоотношения.

Получените в НАП данни от предприятията ще могат да бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в началото на март.