Изложба за създателя на българския балет Анастас Петров в Дом-паметника „Йордан Йовков“

Поводът за експозицията е 125 години от рождението на Анастас Петров

Изложба за създателя на българския балет Анастас Петров в Дом-паметника „Йордан Йовков“

За рождена дата на българския професионален балет се приема 22 февруари 1928 г., когато на софийска сцена се играе балетът „Копелия“ от Лео Делиб. В него участват артисти, хористи и ученички от балетната школа на Анастас Петров.


В чест на това значимо събитие и по повод 125 години от рождението на Анастас Петров от 22 февруари до 5 април 2024 г. в Дом-паметник „Йордан Йовков“ е подредена фотоизложбата „Магията балет“. Тя представя първата школа за класически балет в България, създадена от Анастас Петров през 1927 г. Показани са най-интересните снимки от работата на школата – както по време на репетиции, така и от различни постановки.
Оказва се, че в Дом-паметник „Й. Йовков“ се съхранява най-големият фонд за основоположника на балетното изкуство в България. Затова амбицията на музейните специалисти е да подготвят през 2024 г. няколко тематични изложби и други събития, популяризиращи българския балет и най-вече изключителните заслуги на Анастас Петров за утвърждаването му в нашата страна.
Посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят с първите стъпки в това изкуство на балерини като Соня Арова, Валя Вербева, Лили Берон, Лидия Диамандиева, Ивайла Вълчева, Инка Островска...

 „На балета посветих всяка моя грижа, всяка моя мисъл, цялата си любов, целия си живот!“, споделя Анастас Петров.