С поклонение пред паметника на Апостола в Генерал Тошево почетоха 151 години от смъртта му

Над 100 присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола

С поклонение пред паметника на Апостола в Генерал Тошево почетоха 151 години от смъртта му

Както на много други места в цялата страна, така и в град Генерал Тошево годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 19 февруари. Обесването на Апостола на свободата от османците е станало на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар. През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се променя, като към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Т. е. датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т. нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.



Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история.

“Днес си припомняме една безсмъртна личност, която десетки години живее в съзнанието не на един, а на поколения горди българи. Свеждаме глави и с неизмерима почит притихваме в минута мълчание в памет на една чутовна личност. Величествено е името Васил Иванов Кунчев – вдъхновител, храбрец, отдаден родолюбец и примерен радетел за висшата ценност на Отечеството и на свободата. Неслучайно наречен Апостол на свободата, той проповядва стремежа към независимост и до последния си дъх се бори за тази човешка мечта, за тази почти недостижима, всеобща цел, поставила на карта хиляди съдби. Левски е онази посока, към която трябва да се стремим и да се връщаме всеки път, когато изгубим пътя си като нация. Защото неговите идеи и достойните му дела имат силата и моралната висота на канон”, заяви в словото си кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

За всички българи Васил Левски е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. Той надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес.