Добрич е с приет бюджет за годината

33-ма от общинските съвенцити подкрепиха бюджетната рамка за 2024 година, а 7 се въздържаха

Добрич е с приет бюджет за годината

Общата финансова рамка е над 142 млн. лева. Заложените приходи за делегирани от държавата дейности са над 87,5 млн. лева, а от местни – 55,2 млн. лева, съобщи кметът Йордан Йорданов при представянето на докладната. Йорданов посочи, че при изготвянето на бюджета са подходили въздържано и подчерта, че увеличението на минималната работна заплата е дало голямо отражение в бюджетната рамка.


Кметът отбеляза, че  общината е склонна да приеме повечето предложения, направени по време на заседанието на постоянната комисия Бюджет и финанси, като за целта ще бъдат заложени по-високи постъпления от продажба на общинско имущество. Предложението за 100 хиляди лева за програмата за благоустрояване в ползва на местната общност с участието на граждани, кметът приема да бъдат взети от резерва.
Всички предложения, които общината приема да бъдат добавени са на стойност 430 хиляди лева, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Апостолов. С 400 000 лева ще се завишат и средствата за спорт, но Йорданов уточни, че 300 000 от тях ще бъдат изплатени след първото шестмесечие, като се види изпълнението на бюджета.

Две от направените предложения в зала, вносителят не прие и бяха гласувани от съветниците. Арх. Надежда Пампорова поиска сумата за кастриране на безстопанствени котки да бъде завишена от 3000 на 20 000 лева. Предложение, което не бе прието от съветниците.

Но одобриха предложението на Велислав Даскалов с 300 000 лева  да бъдат завишени средствата за строителни материали на ОП „Комуналстрой“.