Стартира изграждането на нови спортни площадки в над 370 училища

В повече от 370 училища в страната предстои да бъдат построени нови или изцяло обновени съществуващите спортни площадки по програма на Министерството на образованието и науката

Стартира изграждането на нови спортни площадки в над 370 училища

Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и Христо Стоичков.


През следващата седмица предстои МОН да публикува одобрените проекти за нови спортни площадки, като се очаква нова спортна база да получат повече от 120 хил. ученици. „Осигурени са и над 140 млн. лева за изграждане и ремонт и на физкултурни салони в училищата в страната“, обясни министър Цоков. По модула на програмата за физкултурни салони ще се финансира приоритетно изграждането на салони в училища, които не разполагат с такива. Тези, които вече имат салони, ще могат да използват средствата за тяхното обновяване и ремонт.

Министър Илиев коментира, че сред най-важните приоритети за екипа му е привличането на децата към спорта от най-ранна възраст. По думите му затова и международно доказали се спортисти като Христо Стоичков са най-важните посланици в постигането на тази цел.

Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе. В момента там тренират 110 деца от целия регион. Децата в нея живеят в общежитие и учат в три местни училища. Самата школа е създадена през 2007-2008 г. като от тогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, включително такива играли във всички гарнитури на националния отбор, в А и Б група, както и в чужбина. За него е от изключителна важност изпълнителната и местната власт да работят заедно и да подпомагат всяка смислена инициатива в страната, която допринася за повече спорт и откриването на нови таланти.