Добричкият окръжен съд задържа 40-годишен, издирван от полските власти за измама

Добричкият окръжен съд задържа под стража 40-годишния Асен М. Д. от Добрич, срещу когото през 2010 г. е издадена Европейска заповед за арест от Окръжен съд гр. Сиеразд, Република Полша.

Добричкият окръжен съд задържа 40-годишен, издирван от полските власти за измама

Полските съдебни власти го издирват по водено срещу него наказателно дело от 2000 г. Той е обвиняем, че през месец май 1999 г. в гр. Дзиалошун на Олегов, област Лодз, Република Полша, с цел да получи имотна облага е обещал на полска гражданка да й закупи от друга държава и да внесе в Полша автомобил, като за целта е поиска и получил 35 000 полски злоти. Впоследствие Асен Д. не е доставил колата и не е върнал парите на потърпевшата. Престъплението се наказва по полския Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 8 години, а по българския закон с до 6 години лишаване от свобода.Асен Д. е задържан на 02.10.2010 г. на ГКПП – Кардам.

Адвокатът му посочи днес, че той не е извършил деянието, за което е издирван да отговаря и не познава тъжителката. През 2000 г. неизвестно лице от български произход откраднало от дома на Асен Д. в Полша неговия и на съпругата му паспорт. Те сигнализирали за инцидента полицията и напуснали страната с пасавани, получени от българското посолство. Той има постоянен адрес и работи. От началото на тази година Асен Д. се занимавал с търговия в Румъния и е задържан при поредното му пътуване за там.

Добричкият окръжен съд констатира, че лицето е обявено за издирване и задържане въз основа на Европейска заповед за арест. Предвид това съдебният състав е длъжен да наложи мярка за неотклонение, без да отчита доколко е основателно предположението, че Асен Д. е автор на престъплението, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено, и въпреки че е извършено преди повече от 10 години се наказва с повече от 5 години лишаване от свобода. Съдът отчита, че лицето е задържано при опит да напусне страната. Съдът прие, че при по-лека мярка за неотклонение съществува опасност Асен Д. да се укрие, за да осуети екстрадицията му и наказателното преследване от полските власти.

Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.