Поредицата за Дръндьо най-предпочитана от децата в Добрич. Какво четат възрастните?

Фондът на Регионалната библиотека към 31 декември 2023 г. е 362 951 тома литература, новонабавените са 4 376

Поредицата за Дръндьо най-предпочитана от децата в Добрич. Какво четат възрастните?

Най-търсените заглавия от читателите на сектор Книгозаемане и Изкуство са „Атлас. Историята на Татко Солт“ на Лусинда Райли, световният бестселър „Славея“ на Кристин Хана, красивата ромaнтична история на Ел.Кенеди „Сделката“, романите „Планината помежду ни“, „Вода от сърцето ми“ и „Когато щурците плачат“ на Чарлс Мартин, трилърът „Холи“ на Стивън Кинг, бестселърите „Пациент 488“ на Никола Бьогле и „Оризовата майка“ на Рани Маника, автобиографията на принц Хари „Резервният“ и др.
От произведенията на българските автори интерес представляват романите „Глина“ и „Сърце“ на Виктория Бешлийска, „Времеубежище“ на Георги Господинов, „Истории от ръчния багаж“ на журналиста Георги Милков, новият роман „Рана“ на Захари Карабашлиев, вторият роман на Георги Бърдаров „Absolvo te“, публикуваният първо в САЩ дебютен роман на Даниела Петрова „Дъщерята на майка ѝ“ и др.
През изминалата година в сектор Работа с деца най-търсени са книгите от поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, както и историите за „Лошите момчета“ на Аарон Блейби. Сред предпочитаните автори от децата са Дейвид Уолямс, Рик Риърдън, Катя Антонова, Евгения Войнова, Джулия Доналдсън и др. Голям интерес предизвикват книгите на известните български влогъри – Анди студио, Светът на Ванката и Айде БГ. Най-четени заглавия в сектора са „Мортина“, с автор Барбара Кантини, „ 13-етажната къща на дърво“ на Анди Грифитс, „Заек и мечка“ на Джулиан Гоф, „Барбароните“ на Анет Тизон, Хари Потър на Джоан Роулинг. Също така книгите от популярните компютърни игри „Форнайт“ и „Майнкрафт“, както и комиксите от колекцията за графични романи „Марвел“ и книги-игри. От препоръчителната учебна литература най-четени си остават „Пипи Дългото чорапче“, „Под игото“, „Приказки по телефона“, „Том Сойер“, „Похитителят на мълнии“ и „Матилда“. 
Библиотеката отчита през 2023 г. повишени показатели на регистрираните ползватели – 3945 /при 3469 за 2022 г./, като регистрираните деца до 14 г. са 2185 при 1830 през 2022 г., а възрастните читатели са 1760 при 1639 за 2022 г.
Посещенията в библиотеката /заемни за дома и читални/ са увеличени със 17000 спрямо предходната година. Регистрирани са общо 70142 посещения при 53140 за 2022 г. През 2023 г. показателите на заетите библиотечни документи за дома и в читалните са повишени - 61336 при 51434 през 2022 г.