Първият ученически клуб в областта „Млад възрожденец” е в Генерал Тошево

Ученическият клуб „Млад възрожденец“ беше учреден в СУ „Никола Й. Вапцаров“

Първият ученически клуб в областта „Млад възрожденец” е в Генерал Тошево

Инициативата за основаване на подобни клубове в цялата страна е на неправителствената организация Общобългарски комитет „Васил Левски“ – София и нейния председател Васил Василев. Към момента такива клубове са учредени в над 100 населен места, а този в град Генерал Тошево е първият в област Добрич. На местно ниво идеята е реализирана от Общински комитет „Васил Левски“ и неговият председател Георги Георгиев.


Плановете за появата на клуба се раждат за първи път по време на събитийната програма по повод 150-годишнината от смъртта на Васил Левски, която беше отбелязана през 2023 г. Сега година по-късно 12 ученици от V и VI клас на СУ „Никола Й. Вапцаров“ станаха първите членове на клуба. 

„Надявам се с учредяването на клуб „Млад възрожденец“ да бъде запалена искрата на любовта към България. Искам тези деца, а след време и доста повече, да поемат по пътя на обществената дейности, следвайки заветите на Васил Левски. Вярвам, че идеите, в които ще се посветите чрез този клуб, наистина са значими, да за живеем и ние, както е завещал Васил Левски, „в демократична република, всички заедно и равни с европейските народи“, заяви Георги Георгиев.

По време на събитието децата от клуба получиха зелено-бели четнически калпачета със златен лъв, а бъдеще надеждите са да бъдат осигурени и четнически униформи за всички.